JAAROVERZICHT 2021

ZOMER

PMD tijdelijk naar andere sorteerders

Brand legt de gloednieuwe PMD-sorteerinstallatie van PreZero in Zwolle in de as. Ook ons PMD werd daar verwerkt. Door een goede samenwerking tussen de partijen onder regie van RKN, die de afvoer van ons PMD verzorgt, wordt het PMD tijdelijk over verschillende sorteerders in Nederland en Duitsland verspreid. Het zal even duren voordat de verwerking van PMD weer kan worden hervat.

Wat doe je met oude kleding die je niet meer kunt dragen?

Studenten van Saxion en Aventus buigen zich over de mogelijkheden om textiel te recyclen dat anders in de verbrandingsoven terecht komt. Dat doen ze samen met ons naaiatelier, kringloopbedrijf Het Goed en Leger des Heils/ReShare. Het gaat om kleding met een scheur of een missende knoop. Welke producten maken een kans? Wat levert het op in termen van sociale werkgelegenheid? Studenten vertellen erover in een videoverslag. Ga naar deel 1 en deel 2. Opdrachtgever is gemeente Deventer.

studenten aan het werk

Geen afval, maar grondstof

Vier weken lang houden acht basisscholen uit Epe en Deventer een wedstrijd wie het meeste elektrisch afval ophaalt. Het resultaat is indrukwekkend. Samen halen ze een flinke berg van 12.575 kilo elektrisch afval op. De winnaar is Het Mosterdzaadje uit Epe, die een schoolreis naar NEMO wint. Belangrijkste is dat de leerlingen zo een waardevolle bijdragen leveren aan het milieu door van e-waste geen waste maar een waardevolle grondstof te maken. Veel materiaal van elektronica kan namelijk worden hergebruikt.

leerlingen in een klas

Samen tegen voedselverspilling

Met een aantrekkelijk aangeklede kraam staan we samen met de gemeente Apeldoorn en Voorst op markten. Dat gebeurt in het kader van de landelijke week Samen tegen Voedselverspilling, een initiatief waar inmiddels ruim 60 organisaties aan meedoen. We delen tasjes vol inspiratie uit om minder voedsel te verspillen. De inhoud bestaat uit een boekje met tips om oud brood te verwerken, een handig maatbekertje, een koelkast- en vrieskaststicker. Het mooie van een marktdeelname is dat we met inwoners in gesprek gaan. Niet alleen over voedselverspilling en keukenafval, ook het onderwerp verpakkingen maakt de tongen makkelijk los.

markt apeldoorn

Zo opgeladen. Zo opgeveegd.

We nemen de eerste elektrische veegwagen in Apeldoorn in gebruik. Wethouder Detlev Cziesso heette de eSwingo welkom in de stad; machinist Toon Achterkamp verzorgt de officiële introductie. Er zullen bij ons steeds meer elektrische wagens komen. De gemeenten Apeldoorn, Deventer en Zutphen hebben namelijk bepaald dat de binnensteden vanaf 2025 emissievrije zones gaan krijgen. Dat houdt in dat we er alleen met elektrische wagens kunnen inzamelen. Wij houden daar rekening mee door op tijd het wagenpark te vervangen.

elektrische veegwagen

De buitenruimte wordt circulair!

Van prullenbakken tot lantaarnpalen, van oeverbescherming tot speeltoestellen: er zijn inmiddels prachtige producten voor de openbare ruimte op de markt van gerecycled materiaal. Circulus werkte via partner CirkelWaarde mee aan dit inspirerende overzicht, dat je kunt vinden in onze online kennisbank Waarde Magazine.

Weg met alle zwerfvuil

De World Cleanup Day op 18 september is een wereldwijde actie om de planeet een opruimbeurt te geven. Ook wij ondersteunen de dag met het uitdelen van grijpers en hesjes en het ophalen van de zakken zwerfvuil. Dat gebeurt onder meer in Gorssel, Epse/Joppe en Deventer.

Gelukkig: geen poep- en plasgeur

Wel een zeer innovatieve techniek om luier- en incontinentiemateriaal te verwerken. Dat is de indruk die bezoekers van onze gemeenten kregen van de luierrecyclinginstallatie ARN in Weurt, die in september officieel in gebruik werd genomen. Luiers en incontinentiemateriaal vormen met pakweg 10% – 20% een aanzienlijk deel van ons restafval. Aan de hand van deze vijfjarige pilot, waar Circulus, ROVA en AVU aan deelnemen, wordt bepaald of deze verwerkingsroute goed werkt, duurzaam is en perspectief voor de langere termijn geeft.

installatie luierverwering

Open dag voor Circulus-collega's

Een open dag in september voor en door de medewerkers trekt enkele honderden collega’s en hun gezinsgenoten. Iedere afdeling was gevraagd zich met een kraam te presenteren. Een daarvan was de afdeling CIBAS, die voor een groot aantal gemeenten de diftargegevens verzamelt en milieupassen uitgeeft en beheert. Hoe dat werkt, is vastgelegd in een film. Een gezellige sfeer, mooie verhalen en heerlijk najaarsweer maken de dag tot een succes.